Slovenská hliadka 3xC1 pridala zlato, double Slafkovského na ME

14.05.2016 Celý región

Liptovský Mikuláš 14. mája (TASR) - Slovensko získalo na ME vo vodnom slalome v Liptovskom Mikuláši druhú zlatú medailu. Postarala sa o ňu hliadka 3xC1 v zložení Michal Martikán, Matej Beňuš, Alexander Slafkovský, ktorá triumfovala suverénnym spôsobom s náskokom 7,44 s pred Poliakmi. Slafkovský vybojoval v sobotu najcennejší kov aj medzi singlistami.

Slovenskí reprezentanti sa na trať dostali ako poslední z 10-členného finále a potvrdili vysoké ambície. "Vôbec som nevedel časy ostatných tímov. Sústredil som sa iba na seba a vedel som, že som raz ťukol. Potom mi aj Maťo Beňuš povedal, že ťukol. Bolo to také na istotu. Vedeli sme, že v spodnej časti trate to viacerí pokazia, tak sme išli tak, aby sme si nezavadzali a aby bola jazda čo najplynulejšia. To sa nám aj podarilo," uviedol pre TASR Slafkovský.

Na medailu napokon dosiahol aj Beňuš, ktorý bol v súťaži jednotlivcov na piatom mieste. "Ja osobne som sa od polovice trate trochu trápil, ale stačilo to na víťazstvo. Hovorí sa, že druhý to má najťažšie, pretože musí dávať pozor na prvého i tretieho," poznamenal Beňuš. Nechýbalo veľa a favorizovaná slovenská hliadka mohla mať problémy s nástupom na trať. "Spravili sme rozruch pred štartom, keď sme my dvaja s Michalom mali inej farby štartové čísla. Tak sme narýchlo zháňali nové, aby nás nediskvalifikovali," prezradil Slafkovský pre TASR.

Zlato pre Slafkovského v C1

Slovenský reprezentant vo vodnom slalome Alexander Slafkovský získal na ME v Liptovskom Mikuláši zlato v C1. Vo finále predviedol čistú jazdu a triumfoval s náskokom 1,79 s pred krajanom Michalom Martikánom. Matej Beňuš, ktorý v tejto disciplíne bude reprezentovať Slovensko na OH 2016 v Rio de Janeiro, skončil piaty.

Čerstvý európsky šampión po dojazde do cieľa neskrýval nadšenie. Hoci ešte netušil výsledky ďalších troch pretekárov, zo svojej jazdy mal takú radosť, že odhodil pádlo. "O pádlo som veru prišiel, ale mám ešte nejaké v zálohe," povedal s úsmevom. Napokon mu radosť zostala aj po dojazde posledného singlistu a v domácom prostredí sa mohol tešiť z titulu majstra Európy. "Bola to gradujúca jazda. Spočiatku som išiel na istotu, potom som pridal a tlačili ma aj ľudia. V závere som spravil menšiu chybu, ale držal som to už zubami-nechtami, aby som to do konca zvládol. Som šťastný, že všetko takto klaplo," poznamenal Slafkovský pre TASR.

V domácom prostredí nesklamal ani Martikán. Do svojej medailovej zbierky pridal už devätnástu medailu z európskych šampionátov. K trinástim zlatým a jednej bronzovej pribudla piata strieborná. "Teší ma, že som bol rýchlejší než Saša, ktorý je skvelý pretekár, ale mal som ľahké dotyky na bránkach. Som rád, že sa nám podarilo získať dve medaily," poznamenal Martikán.

Slovenských pretekárov hnala vpred aj početná divácka kulisa. "Atmosféra bola skvelá a to aj napriek počasiu, ktoré nebolo pre divákov ideálne. Chcem sa všetkým poďakovať za skvelú atmosféru, ktorá vo mne ostane do konca života," dodal Martikán.

Beňuš mal vo finále najvyššie ambície. V cieli ho mrzela chyba, ktorá ho stála lepšie umiestnenie. "Pokazil som záver. Počas jazdy som sa cítil dobre a myslím si, že bola rýchlejšia než kvalifikačná," poznamenal už istý účastník OH v Riu.

Zlato pre Vilarrublovú

Španielka Nuria Vilarrublová získala na ME vo vodnom slalome v Liptovskom Mikuláši zlatú medailu v C1. Na striebornej priečke skončila Češka Hošková, bronz patrí Mallory Franklinovej z Veľkej Británie. Slovensko vo finále tejto disciplíny nemalo zastúpenie. Simona Maceková, Monika Škáchová aj Soňa Stanovská skončili v semifinále.

Grigar piaty v K1 a s miestenkou do Ria

Slovenský reprezentant vo vodnom slalome Jakub Grigar obsadil vo finále K1 na ME v Liptovskom Mikuláši piate miesto. Po skončení pretekov mal dôvod na spokojnosť, veď získal miestenku na OH 2016 v Rio de Janeiro. Finále K1 sa napokon stalo korisťou českých pretekárov. Za zlatým Jiřím Prskavcom zaostal jeho krajan Vavrinec Hradílek o jedinú stotinu sekundy.

Radosť Grigara bola porovnateľná s pocitmi víťaza šampionátu. Ešte len 19-ročný študent gymnázia si účasťou vo finále ME zabezpečil účasť na olympiáde. Po singlkanoistovi Matejovi Beňušovi je tak druhým slovenským vodákom s istotou štartu na OH. Za víťazným Čechom Prskavcom zaostal o 4,83 sekundy. "Už po semifinále som vedel, že mám istotu olympiády. Bolo ťažké sústrediť sa na finále, keď mi neustále gratulovali všetci naokolo. To ma však, samozrejme, tešilo. Na finále sa mi pripravovalo ťažšie, išiel som však doň s čistou hlavou. Cieľom bolo zísť, pretože som vedel, že hlavný cieľ je splnený," vravel Grigar v obkľúčení novinárov.

Z Grigarovho úspechu mali radosť aj diváci v okolí trate. Podobne ako v semifinále, aj v boji o medaily ho hnali vpred. Napokon to však na cenný kov nestačilo, hoci predviedol čistú jazdu bez jedinej trestnej sekundy. "Diváci boli skvelí. Už v semifinále, keď som si myslel, že mi to nevyjde, ma hnali vpred. Veľmi mi to pomohlo a možno aj vďaka nim som sa dostal do finále. V spodnej časti trate som nepočul nič, iba ich," poznamenal Grigar.


Boje o finálové miestenky

Vo finále K1 na majstrovstvách Európy v Liptovskom Mikuláši sa napokon predstaví iba jeden slovenský pretekár. Účasť v desiatke najlepších si spomedzi troch slovenských semifinalistov zabezpečil iba Jakub Grigar. Adam Málek stratil na postupovú priečku takmer 5 sekúnd, Martin Halčin dostal 50-sekundovú penalizáciu.

Zo Slovákov sa v semifinále K1 ako prvý predstavil práve Halčin. Krátko po dojazde do cieľa ešte nevedel o penalizácii a jeho meno bolo dlho na druhom mieste priebežného poradia. S účasťou vo finále to v tej chvíli vyzeralo veľmi reálne. "Jazda bola viac-menej podľa predstáv. Mrzí ma len "dvojka," ktorú som ťukol hneď na začiatku. Na tejto trati nemá veľký význam riskovať, tyčky sú dosť nízko," poznamenal Halčin pre TASR. Napokon však rozhodcovia Halčinovi dodatočne pripísali 50 trestných sekúnd a sen o finále sa rozplynul.

Vo finále sa napokon nepredstaví ani Adam Málek. Ten o svojej finálovej neúčasti vedel okamžite po dojazde. Priebežne bol jedenásty a postupne sa zosunul na koniec druhej dvadsiatky. "Nebola to najhoršia jazda. Bolo však niekoľko úsekov, ktoré nevyšli podľa mojich predstáv. Nie je jednoduché ísť dokonalú jazdu. Veľkú chybu som nespravil, skôr viacero menších chýb, ktoré sa však nakopili. Mal som zbytočný ťuk, ktorý ma od finále vzdialil. Škoda," uviedol Málek pre TASR.

So smútkom Máleka ostro kontrastovala radosť 19-ročného Jakuba Grigara. Po vynikajúcej kvalifikačnej jazde išiel výborne aj v semifinále a na radosť mnohých priaznivcov a najmä seba samého sa dostal do finálovej desiatky. Na najlepšieho semifinalistu Poliaka Okreglaka stratil 1,29 sekundy, dôležitá však bola finálová miestenka. "Pocity sú naozaj skvelé. Šiel som v podstate na istotu, ale v ôsmej bránke som ťukol a vtedy som si pomyslel, že je to pokazené. Prvé čo mi napadlo bolo, že to ešte skúsim dobehnúť. Išiel som už do toho naplno, trošku som zariskoval a keď som videl, že strácam iba 1,5 sekundy a som piaty, tak to bol skvelý pocit. Nedá sa to ani opísať," povedal Jakub Grigar pre TASR. Finále K1 je na programe dnes o 14.45.

Do finále C1 traja Slováci

Slovenskí reprezentanti Michal Martikán, Alexander Slafkovský a Matej Beňuš si úspešnými semifinálovými jazdami na ME v Liptovskom Mikuláši zabezpečili účasť vo finále C1. Spomedzi desiatich postupujúcich pretekárov dosiahol najrýchlejší čas Nemec Tasiadis, za ktorým najlepší zo Slovákov Martikán zaostal o 3,05 sekundy.

Martikán zaostal za druhým Francúzom Tillardom iba o jednu stotinu sekundy. Štvrtým v poradí bol Alexander Slafkovský. "Bola to jazda bez väčších chýb, hoci s jedným dotykom. Skôr som chcel ísť s prehľadom, pretože sa rozhoduje až vo finále. Bolo treba byť do prvej desiatky a je jedno na akej pozícii. Trať je náročnejšia oproti včerajšku. Vypadlo už aj dosť favoritov, pretože voda sa rýchlo mení a narobilo to problémy aj najlepším," povedal Slafkovský pre TASR. Po svojej jazde netajil optimizmus a vo finále, ktoré je na programe už v sobotu od 13.37 bude mať jednoznačné ambície. "Moje finálové ambície budú určite najvyššie," dodal Slafkovský. Slovensko bude mať v desaťčlennom finále najpočetnejšie zastúpenie.

Okrem Martikána a Slafkovského v ňom nebude chýbať ani Matej Beňuš, ktorý v semifinále dosiahol ôsmy najrýchlejší čas. "Nemám príliš dobrý pocit, nešiel som nadoraz. Celý čas som si kontroloval špičku lode, nech nemám nijaký dotyk. Bol som opatrnejší, jazdil som na istotu. Vedel som, že idem čistú jazdu, veľmi som sa preto do cieľa neponáhľal. Dnešná trať je náročnejšia a veľmi zradná. Veľmi ľahko sa to dá pokaziť," poznamenal Beňuš pre TASR.

C1 žien bez Sloveniek

Druhý deň majstrovstiev Európy vo vodnom slalome začal semifinálovými jazdami v C1 žien. S traťou, ktorá bola náročnejšia než v kvalifikačných jazdách, sa popasovali aj tri slovenské pretekárky. Monika Škáchová, Soňa Stanovská ani Simona Maceková sa však v popoludňajšom finále nepredstavia, keďže všetky tri skončili tesne za postupujúcou desiatkou.

Najrýchlejší čas v semifinále C1 dosiahla Mallory Franklinová z Veľkej Británie, ktorá mala pred druhou Španielkou Vilarrublovou náskok 5,03 sekundy. Do finále, ktoré je na programe popoludní sa nedostala ani jedna zo slovenských pretekárok. Na 11. mieste klasifikovali Simonu Stanovskú, ktorá mala na posledné desiate postupové miesto stratu 0,75 stotín sekundy. Začiatok sa mi išiel veľmi zle, čo aj bolo vidieť, keďže sa mi podarilo prevrátiť. Potom ma to akoby prebralo a už sa mi išlo oveľa lepšie. Zvládla som aj skok a myslím, že aj celú druhú polovicu," uviedla Stanovská pre TASR.

Stanovská štartovala ako štvrtá a jej čas bol v tej chvíli najlepší. Nádej na finále však postupne bledla a Stanovská bude vo finále chýbať. "Je oveľa ťažšia trať a je to aj dlhšie. Je väčšia voda a aj väčšia zima," dodala 16-ročná pretekárka. Tesne za Stanovskou skončila Simona Maceková. Tá sa, na rozdiel od Stanovskej a Skachovej, do finále kvalifikovala už v prvej kvalifikačnej piatkovej jazde. Na desiatu postupujúcu Jacquetovú stratila necelé dve sekundy. "Mohlo to byť aj lepšie. V tejto kategórii však ešte len začínam a som rada, že som sa sem dostala. Trať je naozaj náročná a myslím si, že viaceré dievčatá budú mať problémy. Finálová trať však býva vždy náročná," povedala Simona Maceková pre TASR krátko po dojazde do ciela. Tretia zo Sloveniek Monika Škáchová skončila na 13. mieste.
.
Výsledky ME vo vodnom slalome, sobota:

Finále C1 muži: 1. ALEXANDER SLAFKOVSKÝ (SR) 99,87, 2. MICHAL MARTIKÁN (SR) +1,79 sek., 3. Ander Elosegi (Špan.) +2,69 s, 4. Denis Gargaud.Chanut (Fr.) +4,16 s, 5. MATEJ BEŇUŠ (SR) +11,69 s, 6. Franz Anton (Nem.) +12,41 s, 7. Gregorz Hedwig (Poľ.) +16,71 s, 8. Pierre-Antonie Tillard (Franc.) +22,03 s, 9. Aleksand Lipatov (Rus.) +58,54 s, 10. Sideris Tasiadis (Nem.) +58,55 s.

Finále C1 ženy: 1. Nuria Vilarrublová (Špan.) 124,91 sek., 2. Kateřina Hošková (ČR) +0,66 s., 3. Mallory Franklinová +1,36 s., 4. Eilidh Gibsonová (obe V. Brit.) +5,92 s., 5. Andrea Herzogová (Nem.) +6,19 s., 6. Polina Michgaleevová (Rus.) +11,40 s., 7. Nadine Weratschnigová (Rak.) +17,53 s., 8. Monika Jančová (ČR) +28,22 s., 9. Claire Jacquetová (Franc.) +29,47 s., 10. Viktoria Wolffhardtová (Rak.) +147,48.

Finále K1 mužov: 1. Jiří Prskavec 91,44 sek., 2. Vavrinec Hradílek (obaja ČR) +0,01 s., 3. Hannes Aigner (Nem.) +1,47 s., 4. Peter Kauzer (Slov.) +1,82 s., 5. JAKUB GRIGAR (SR) +4,83 s., 6. Boris Neveu +5,93 s., 7. Sebastien Combot (obaja Franc.) +7,15 s., 8. Maciej Okreglak (Poľ.) +9,96, 9. Felix Oschmautz (Rak.) +18,43 s., 10. Joseph Clarke (Veľ. Brit.) +53,14 s.

Finále 3xC1 mužov: 1. SLOVENSKO 118,26 sek., 2. Poľsko +7,44 s., 3. Veľká Británia +10,41 s., 4. Česká Republika +15,18 s., 5. Rusko +15,56 s., 6. Francúzsko +16,23 s., 7. Nemecko +17,42 s., 8. Španielsko +29,48 s., 9. Slovinsko +120,60 s., 10. Taliansko +122,59 s.

Semifinále K1 mužov: 1. M. Okreglak (Poľ.) 93,98 sek., 2. P. Kauzer (Slov.) +0,51 s, 3. J. Prskavec (ČR) +0,51, ... 7. JAKUB GRIGAR (SR) +1,29 s, ... 20. ADAM MÁLEK (SR) +4,52 s, 37. MARTIN HALČIN (SR) +51,95.

Semifinále C1 mužov: 1. S. Tasiadis (Nem.) 99,79 sek., 2. P.A. Tillard (Franc.) +3,04 s, 3. MICHAL MARTIKÁN (SR) +3,05 s, 4. ALEXANDER SLAFKOVSKÝ (SR) +3,96 s, ... 8. MATEJ BEŇUŠ + 4,76 s.

Semifinále C1 žien: 1. M. Franklinová (Veľ. Brit.) 124,44 sek., 2. N. Vilarrublová (Špan.) +5,03 s., 3. M. Jančová (ČR) +9,11, ... 11. SOŇA STANOVSKÁ (SR) +21,62, 12. SIMONA MACEKOVÁ (SR) +22,43 s., 13. MONIKA ŠKÁCHOVÁ (SR) + 22,59.
 

Vyberte región